發新話題 Report thanks

[歐美] 貼下旅行既相

貼小小睇下反應
挪威 - 卑爾根

附件

WAAAAAAA 好靚呀!!!!
歐洲真係唔同D HAHA
成個人開心哂

~~~~有著數有著數!! 大家快d黎旅遊版啦~~~~

******寫 遊 記~~~~賺 積 分******可取貢獻分高達5分******

我都覺得好靚

回復 harhar 2# 的帖子

除左挪威仲有冇其他地方既相可以分享下比我地睇呀?
希望你多多支持~~
          ~~~~有著數有著數!! 大家快d黎旅遊版啦~~~~

******寫 遊 記~~~~賺 積 分******可取貢獻分高達5分******

講小小卑爾既歷史俾大家聽

呢個城市本身係挪威既首都,因為佢沿海,所以從千幾年前成為左歐洲其中一個主要既港口。上面幾幅色彩繽紛,兼唔係幾規則既屋就係8-900年前商人所起既屋(世界文化遺產黎既)。而尾三果張就係中世紀時挪威國皇既皇宮(由於中世紀關係,所以佢既外貌冇西歐文藝復興後所起既皇宮咁grand,之後有機會,我會擺d其他地方較後期既皇宮相片比較下)

至於最尾果兩張,係當地人慶祝mid-summer festival既相,就係慶祝一年來日光最長既日子。北歐人好著重呢一日,因為一到冬天(即係而家)佢地只會得番4-5小時日光,所以佢地非常之咁鐘意有日光既日子,而好多北歐公司會係7-8月放一個月大假既添。

疊得咁高既塔,係一d裝魚既木筒砌成。由於城市沿海,所以好多人都以捕魚為主。而每年到呢一日佢地都會將木桶更換,所以就會疊高上一年用過既木桶,一把火燒哂佢,送舊迎新咁話。

有時間既會擺多d,因為呢幾年黎都去左唔少地方,希望大家睇相之餘,都了解下唔同國家既文化同歷史。

可能之後唔同城市會分唔同topic貼,咁會冇咁亂

10 12
thanks