發新話題 Report thanks

[心水分析] 決戰1月

D:14271/14719/14617/13964

H:14365/14351/14371

近日一跌穿14000時就好似好有支持咁托返上去.而老美亦連日升過百點.到底真的是有支持還是托住先呢?

唔好估咁多啦,睇位吧.

日圖已經重上10ma位,依家只等再上返20ma守唔守到,仲有一個裂口位14491-14622,如補到一半的話有可能再上破.

而望下面就係14000位了.兩手準備,如上補裂口就先渣少少,而破左14000就加淡倉.現時來講其實可以觀望下先.不過自己就手上有極少淡倉響早前做落,亦唔排除考慮來緊呢幾日平倉.

玩得上落就預左俾人上沖下洗,一係就唔好想太多,今日搵d好股入市,兩三年可能會笑呵呵亦唔奇.

新一年新開始,如果1月做得好,來緊呢年也贏面更大.
如果您喜歡這篇文章,請按「讚」或分享給您的朋友,以示鼓勵。

附件

簡單就是美,投資可以很簡單
http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog_express.asp?f=LSSG2KCC3K119602&id=138824

再突破

d:14436/14711/14699/13964
h:14736/14555/14388

新一年新開始,即日開返個紅盤.好多人都認為一年的第一天開紅盤係預示為呢一年都向好.不過呢d都係冇咩根據的,我只信統計數據,不信任何感覺.

不過一連幾日都係咁托,托到今日開埋支大陽燭,close=high,仲要再上返10ma.仲要補埋之前的下跌裂口14491-14622.短期3角形也向上突破埋,價位仲重上多空線:14677,14737

如果大戶攪咁多野為左引散戶入市之後勁插,咁真係抵衰係大戶手上啦.事關如果真係咁行,呢場戲真係演得十分出色,仲要陰d咩人呢?就係我呢d玩短線的人啦.如果你係玩長線,近日的上落,唔會關你事.如果你係buy&hold主義者,又唔關你事.如果你極力做淡,咁都係依家捱下姐,之後就插啦(如果真係咁行的話.)

但諗深一層先,如果大家係蟹民,見hsi又彈上15000-16000d位,又會唔會走d貨減持下先呢???如果大家都係咁諗.咁大戶咪做左傻仔,托起俾大家走鬼.唔好估太多啦,不如都係信返指標先啦.

日圖來睇,今日開左支大陽,照計就要追渣.而且又重上10ma,事實又係利好.只欠就係大市成交不夠.不過,夠唔夠唔係我地望住個額來作定義,而係用時期來做定義,今時今日大家仲會唔會見到千幾近二千點的升跌???我估真係有d難,既然難0既,咁即係成交方面再好似之前咁多,亦係難,如果你同以前來比,咁即係有少少錯誤的推算了.應該用返來年預估來比較多少為正路.

同圖來睇,又係成支大陽啦,只要下周再下一成,自然就向好,之不過,15xxx,16000大關未破,一日未破,一日都唔可以叫做有真成勢.

月圖方面之前都講過,你睇得月圖就唔該唔好理日升日跌了,月圖已經視為可以入市.

之前響12月19,20日向下突破的淡倉今日已平,1贏1輸1和.其實呢次係自己衰,衰近日成日去左玩,早上冇睇市,下午又冇心機理,大安指意,之後就攪成咁啦,本來all win.仲有衰埋貪心,想搏下14000,其實之前定左14000就食啦,鬼叫懶咩.算啦,都已經錯過了,大家千萬不要學我,玩得短炒真係懶d都唔得呀!!!世界上真係no free lunch嫁.衰就要認嫁啦,面子唔可以送飯的.記住啦...

依家又玩返向上突破,唔知呢次又中唔中啦,大家又點睇呢?

p.s.請留意5仔,係咪做小圓底?仲有下跌裂口未補,補埋不得了.

附件

http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog_express.asp?f=LSSG2KCC3K119602&id=138824

現時觀望中

又來料

d:14712/14721/14798
h:15268/14941/14607

依ma來睇,日圖價位早已上返10ma20ma,但今日10ma下穿20ma,如未來幾日再拉升/平穩的話,自然可以收復返.

rsi14:60,已重在50之上,再守穩向好...從大浪來睇,上年10月,11月低位及12月低位,rsi一浪比一浪為高,此現象為好.

macd已轉上.stc也是.

多空線:14747/14743

不過仲未升穿12月11日高15781,故未可言升勢穩陣.

今日留下小裂口:15042-15128,當心日後回補.

今日再開一支陽燭收day high,又係好事.但始終成交不多.不多也好,大考容易挾淡.

小時圖方面已有超賣,玩短線者留心.

望住15781個位來玩先,破完再上16000企穩再加好倉都未遲.

唔破回頭平好倉反手穿15000再加淡又得.順勢而行,依家似乎挾緊,淡友小心.

此外,今日388擺明挾淡,事關前排太多人入388put同bear了,包括自己啦.大戶唔食呢一筆邊個食呀?

5仔亦要留心,今日一直都跌,到升返,如佢能強的話,大市當然再推多下.

總之依家輕注玩下上落,兩手準備,一唔對路即閃人,好似我上星期5都平晒d淡倉就係咁解,唔好學咩人儲bear儲put,每人承受力唔同,就算日後真係可能跌穿10000又如何,大家已經俾人挾死左了,千萬不要貪心,順勢而行最好.

附件

回復4# 君嵐的帖子

c 兄即係由你原本看淡,開始可看好嗎?

回復5# newly_image 的帖子

我幾時看好同看淡過?????一向都係投機炒作...冇分好淡...

你追返我其他post,特別係炒乜輪果度
10月前我就一直逢破低位做淡,不過見底被挾,輸左獲.
之後11月14xxx時做淡,到11月尾近12000平淡入正股,再由12月19同20日開始做返淡倉,之後上星期5平晒d淡倉入bull...當然唔係次次都贏啦...

但也是在跟指標突破位炒上落...

如果死牛一面頸咁睇好或睇淡,唔好意思,我唔會...

你問可以向好?首先要攪清楚短期,中期的長期先?

玩長期的話,睇月圖plx,在另外post都有講了.

不如先定下呢一年的投資/投機策略先再大家一齊研究下,好嗎?

由2008年11月中開始入貨至今本利全係貨,如是升破16800會開始走人

thanks