發新話題 Report thanks

[心水分析] 決戰牛熊!

我信一樣野,世界上沒有免費的午餐,雖然努力了未必有收穫,但亦沒人可以坐在一角便會成功.就算街上有錢執,你也要付

出勞力去執.響股場一樣,沒人真的可以買入然後燒注香祈下禱就可以賺錢,有!可能只是一次半次運氣.股票市場並不是一

個以運取勝的地方,而係以實力取勝的地方.我不信有人可以直用感覺可以長買長贏.理論上用感覺去玩應該係50%命中,但

為何用感覺行事的人不是50%命中,而係輸多贏少呢?呢一個絕對係一個值得研究的地方.故在統計學上用感覺做買賣一定輸

多贏少.那我們應該用什麼去作買賣呢?好簡單,就是分析.不論基本分析也好技術分析也好,也要踏實點去做好功課.功課做

得好自然拿A,功課做得差自然不合格.你懂一樣東西和可以運用一樣東西係兩回事.你懂什麼叫單車,可惜不懂踏.你懂什麼

叫MACD,但不知道怎樣運用.你懂什麼什麼,但什麼也運用不了.故懇請大家好好學習,不要再亂估,不要再信任何消息.如不

改變心態,怎樣玩下去也是是賠.

已過一個月,當然先講月圖.

月圖:

先睇以下恆指月圖數據為當月低位
12/1982 L:676 RSI6,9,14:26,27,29
06/1989 L:2148 RSI6,9,14:28,36,42
01/1995 L:6890 RSI6,9,14:27,37,44
08/1998 L:6544 RSI6,9,14:23,29,34
04/2003 L:8331 RSI6,9,14:25,30,35 (09/2001 L:8894 RSI6,9,14:18,26,35)
10/2008 L:10676 RSI6,9,14:18.98,26.77,34.15
03/2009 L:11344 RSI6,9,14:26.99,30.36,35.54

由82年始,當見低位後而下一個月月圖RSI比之前一個為高的話都CONFIRM見底.只有00年熊市由高位行左約18個月見暫時底

之後便反彈,之後再陰乾式下跌見新低8831,見底時間為3年1個月.

而近日月圖自10月低位起RSI一直都不是一個月比一個月為高,都係有上有落,似乎存在一點不確定性.但可以較肯定的是如

果下一次(有的話),月圖RSI與以上數值相近時,係可以睇位考慮合適地買入.
而月圖MACD亦有輕微收窄.如配合均線同成交配合的話,逢低介入亦可.不過切記不可重注.寧買當頭起,到CONFIRM買都未遲

,冇必要貪小小位而冒險.

日圖:

5MA:13777
10MA:13532
20MA:12857
50MA:12973
100MA:13567
2月11日下跌裂口13600-13663
2月17日下跌裂口13195-13257(3月23日已補)
3月30日下跌裂口13893-13955
3月24日上升裂口13450-13538 (3月30日已補)
3月16日上升裂口12526-12658
3月13日上升裂口12041-12395
3月11日上升裂口:11747-11904(3月12日補左好少,暫當支持.)

上周5由高位14258下跌.今日亦反彈重上5MA及100MA之上.
如再下跌的話MACD會發出買出訊號,而STC已經發出.RSI亦回落,再看50下穿不穿過.
如再回調的話,也是看50/20MA為主有圖支持.

而3月9日的低位11,345反彈至27日的14,258,升2,913點
黃金比率
0.236:687
0.382:1112
0.5:1456.5
0.618:1800

上證方面,不用多說,自閉市場係唔需要講太多,入市再入市啦.強勢不可擋.依家最後一步係突破2402並守穩就大局就成.現

在只欠東風.真係唔知再去謗度搵好了.
如果您喜歡這篇文章,請按「讚」或分享給您的朋友,以示鼓勵。

附件

簡單就是美,投資可以很簡單
http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog_express.asp?f=LSSG2KCC3K119602&id=138824

回復1# 君嵐的帖子

其實我覺得做好功課,只係功課拿A...但落場買賣就好似考試甘...未必可以攞到高分....

回復2# 的帖子

雖然我以前功課亂咁做考試都幾好.

但自己知自己事就最好,如果功課都唔做就走去考試結果會點.不言而喻啦.

考試亦唔一定高分就成功.我唔覺發達果D人係考試高分果D人來.

咁多年來邊個拿10A0既係一位出色的富人呢???小弟孤陋寡聞,未聽過.

回復3# 君嵐的帖子

我意思係好功課同實戰可以係兩回事...有時明明見到係買牛牛時間...但唔知點解又講d理由俾自己去咗買bear....

回復4# 的帖子

咁點解仲要用FEEL來判決買賣呢?

回復 5# 君嵐的帖子

而家無啦...俾你教咗後....

回復6# 的帖子

其實唔緊要嫁,如果你D FEEL準.我一定跟你!

總之係好方法就一定會用.

thanks